Atopisk eller meget tør hud? Sådan behandler du det!

Toer hud

I takt med at temperaturerne falder, og det bliver koldere i vejret, er der mange der oplever at få tør vinterhud. Har man atopisk eksem eller meget tør hud, vil huden dog typisk føles mere end blot en smule tør, og vil desuden være tør hele året rundt.

Meget tør hud kan være rigtig ubehageligt, særligt hvis huden er så tør og ødelagt, at den begynder at skalle af og drysse. Har du tendens til meget tør hud, eller er du plaget af atopisk eksem, er det derfor også vigtigt at give huden den rette pleje.

Herunder kan du læse om forskellen mellem atopisk hud og meget tør hud og samtidig blive klogere på, hvordan du skal pleje huden for at afhjælpe den tørre hud.

Karakteristika ved atopisk hud

Når man har meget tør hud, kan der opstå tvivl om, hvorvidt den tørre hud skyldes ens hudtype, eller om den tørre hud eventuelt skyldes atopisk eksem. Atopisk eksem bliver også kaldet atopisk dermatitis eller atopisk hud, og er en hudsygdom. Atopisk eksem minder på mange måder om tør hud. Atopisk hud er dog en hudlidelse, som typisk opstår, når barnet er mellem 0-4 år. Derfor bliver den også ofte omtalt som børneeksem.

Atopisk hud er kendetegnet ved eksem og ekstrem tør hud, som skaller og føles ru. Atopisk hud vil typisk også være rød, kløende og irriteret, og kan begynde at svie. Hos børn kan atopisk hud ses ved, at barnet har eksem på hage og kinder samt ved knæhaserne og i albuebøjningerne. Hos voksne ses hudlidelsen typisk som udbrud på hals og den øverste del af kroppen samt i ansigtet og i hårbunden.

Mange vokser fra hudsygdommen, når de når 7-11 års-alderen. Nogle voksne kan dog også opleve udbrud og symptomer på sygdommen. Er du i tvivl om, hvorvidt du har atopisk eksem eller bare meget tør hud, kan det således være en god idé at undersøge, om du havde børneeksem da du var barn og tjekke for udbrud de karakteristiske steder. Er du i tvivl, kan det også være en god idé at kontakte din læge.

Atopisk hud

Karakteristika ved meget tør hud

Selvom mange rammes af atopisk eksem, er der flere der døjer med meget tør hud. Føles din hud meget tør, er der således stor sandsynlighed for, at du har tør hud. Tør hud kan være arveligt, men da huden ændrer sig hele livet, kan du også sagtens få tør hud senere i livet, selvom du ikke tidligere har haft tendens til tør hud.

Tør hud er karakteriseret ved, at huden mangler fugt. Når man har tør hud, skyldes det, at hudbarrieren er svækket, hvilket gør, at der ikke er nok fedtindhold i hudens overflade til at holde på fugten. Dette medfører, at vandet fra hudens overflade fordamper, og huden bliver tør.

Tør hud er kendetegnet ved, at huden føles tør, stram og irriteret, og kan begynde at klø og skalle. Meget tør hud kan desuden revne, hvilket kan gøre ondt og være meget ubehageligt. Det er således lidt de samme symptomer som ved atopisk hud. Ved tør hud vil der dog ikke opstå eksemudbrud.

Sådan behandler du meget tør hud

Tør hud har brug for masser af fugt. Det er derfor en god idé at bruge en god og nærende creme, som kan fungere som en beskyttende barriere på huden. Har man meget tør hud, er det vigtigt at bruge en creme, som indeholder meget fedt, der kan tilføre nærende fedtstoffer til huden, og som kan hjælpe med at holde på fugten i huden.

Hos mærket MDerma finder du flere forskellige fedtcremer med et højt fedtindhold, der er specielt egnet til meget tør hud, skadet hud og atopisk hud. Cremerne giver huden masser af fugt, pleje og beskyttelse, så huden føles blød og beroliget. Cremerne fra MDerma er desuden uden parfume og er AllergyCertified og deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark.

Selvom brug af en god fedtcreme er afgørende i forbindelse med behandling af meget tør hud, er der også andre ting, som du bør være opmærksom på i din hudpleje, hvis du ønsker at afhjælpe den tørre hud. Udover at tilføre huden fedt er det nemlig en god idé at bruge andre hudplejeprodukter med fugtgivende ingredienser, som kan hjælpe med at give huden fugt.

Derudover er det vigtigt, at du undgår hudplejeprodukter, som virker udtørrende. Det gælder blandt andet produkter med parfume og alkohol, som har en udtørrende virkning på huden. En god hudplejerutine med hudplejeprodukter der indeholder fugtbevarende ingredienser som blandt andet glycerin og sheasmør er således vejen frem, hvis du ønsker at tage kampen op med din tørre hud.