Er du (også) plaget af strækmærker?

straekmaerker

Hvis du har haft en stor ændring i din kropsstørrelse grundet pubertet, hurtig vægtforøgelse eller -tab, graviditet eller andet, har du sikkert også oplevet at få strækmærker.

Strækmærker kan for mange, herunder især kvinder, virke som en frygtelig plage, når de ser sig selv i spejlet. Dog skal du ikke lade dig slå ud af strækmærker, da der faktisk findes eksempler på produkter, du kan bruge for at reducere gamle strækmærker samt forebygge forekomsten af nye. Bliv klogere i artiklen herunder.

Hvad er strækmærker egentlig?

Mange kommer til at tænke på gravide med hurtigt voksende maver, når de hører ordet strækmærker, og faktisk er det da også op mod hele 90 procent af alle gravide, der vil opleve at få strækmærker i sidste del af deres graviditet.

Dog er det langt fra kun gravide, der kan blive ramt af strækmærker, da disse kan forekomme hos alle, som oplever en kraftig og hurtig udstrækning af huden. Dette kan eksempelvis også ske hos folk, som træner meget i forbindelse med muskeltilvækst, hos unge i puberteten, der vokser meget eller i forbindelse med et stort vægttab eller en stor vægtforøgelse.

Hvordan ser strækmærker ud?

Strækmærker er skader, der opstår i hudens elastiske midterste lag, som også kaldes læderhuden. Dette lag er hudens tykkeste lag, og når huden revner her, opstår der altså et strækmærke.

Disse revner viser sig ofte som rosa, blå eller mørkelilla striber i huden, og forsvinder ikke af sig selv uden behandling. Dog vil de med tiden falme og blive lysere i farven.

Det er vigtigt at være klar over, at strækmærker altså på ingen måde er farlige. Du kan i værste tilfælde risikere at få lidt kløe omkring mærkerne, men ellers er det kun et spørgsmål om, hvor genererende den enkelte synes de er at have rent kosmetisk.

roede-straekmaerker

Derfor forekommer strækmærker

Generelt er menneskets hud meget elastisk, og kan holde til meget uden at gå i stykker. Men bliver den presset og udstrakt ekstraordinært meget i forbindelse med vækst, vægttab eller -forøgelse, kan den ikke altid følge med og klare presset – det sker både for unge og gamle samt kvinder og mænd.

For når de elastiske fibre i menneskets hud bliver udsat for et længerevarende og voldsomt overstræk, vil de miste deres elasticitet, og herefter vil de aldrig genvinde den, hvilket altså gør, at skaden i de fleste tilfælde er permanent.

At nogle mennesker rammes af strækmærker, mens andre ikke gør, skyldes, at vi alle har forskellige hudtyper med forskellige grader af elasticitet, hvilket gør, at nogle har mere elastisk hud end andre. Derudover kan genetiske forhold også medvirke til strækmærker, da nogle mennesker har en øget tendens til at udvikle strækmærker.

Produkt mod strækmærker

Som tidligere nævnt er det muligt at reducere gamle- og forebygge fremkomsten af nye strækmærker. Her har især de rødlige strækmærker gode muligheder for at blive betydeligt udvisket. Især er det bæredygtige mærke Weleda værd at overveje til bekæmpelse af dine strækmærker, da denne virksomhed har udviklet en olie mod strækmærker, som både er miljøvenlig og bæredygtig.

Weleda er verdens mest bæredygtige hudplejevirksomhed, og derfor indeholder deres produkter altså ingen mikroplast, syntetiske dufte, mineralolier eller genmodificerede ingredienser.

Weledas Stretch Mark Oil er en nærende olie, som bruges til at forebygge og reducere strækmærker alle steder på din krop, og skal anvendes 2 til 3 gange om dagen. Desuden er olien også god til stive og ømme muskler samt tør hud.

Udover Weledas olie mod strækmærker findes der i dag en lang række andre produkter på markedet, som også vil kunne hjælpe dig i bekæmpelsen af de irriterende mærker i din hud.