Derfor skal du indtage massere af enzymer

derfor-skal-du-indtage-massere-af-enzymer-oeverst-billedeVi ved alle, at kost skal være sundt og indeholde en masse vitaminer og mineraler, men ikke mange er klar over, at enzymer også er med til at forbedre vores sundhed. Enzymer bidrager nemlig til vores fordøjelse, som er et vigtigt aspekt af vores velvære og generelle livskvalitet. Derudover renser de vores blod og får kroppen til at fungere. Hvis man er i mangel på enzymer, vil det typisk resultere i dårlig fordøjelse, forstoppelse og generelle mavegener.

Hvad er enzymer?

Enzymer er stoffer, der nedbryder maden, så næringsstofferne kan optages i kroppen. Derudover er enzymer nødvendige for kroppens kemiske reaktioner hvilket vil sige, at en mangel på dem kan forårsage gener og sygdomme.

Enzymer er vigtige for kroppen, da de har en afgørende betydning for de signaler, der sendes mellem kroppens celler og muskelfunktionen. Hvis vi ikke har enzymer i kroppen, vil cellen ikke være i stand til hverken at producere eller nedbryde de stoffer, som er afgørende for cellen.

Enzymer har rigtig mange vigtige funktioner i kroppen, og det er netop derfor, at det er vigtigt, at man ikke er i mangel på dem. Kroppens forskellige enzymer har forskellige opgaver. Der findes blandt andet fordøjelsesenzymer, som er dem der er med til at nedbryde maden og sikre en god fordøjelse.

Det er både proteiner, kulhydrater og fedt som fordøjelses-enzymerne nedbryder til mindre dele, så de kan trænge igennem tarmen og blive optaget i kroppen. Hvis man er i mangel på de såkaldte fordøjelses-enzymer, risikerer man, at man ikke bliver nedbrudt tilstrækkeligt. Det kan resultere i, at maden passerer gennem tarmen uden at være fordøjet, og bliver altså ikke optaget i kroppen, men ryger ud sammen med afføringen. Det er lige netop det, der kan føre til mavegener som for eksempel forstoppelse.

Konsekvenser af mangel på enzymer

derfor-skal-du-indtage-massere-af-enzymer-konsekvenserMindre mavegener og fordøjelsesproblemer er blot nogle af de symptomer som mangel på enzymer kan føre med sig. Hvis kroppen mangler enzymer kan det i det lange løb have store konsekvenser for helbredet.

Nogle tilfælde af mangel på enzymer kan være medfødt, mens andre kan skyldes følger af behandling efter andre sygdomme. I nogle tilfælde går enzymmanglen i sig selv igen, hvis man indtager supplerende enzymer, mens det i andre tilfælde kan blive decideret kronisk.

Et eksempel som mange kommer ud for er at blive laktoseintolerant på baggrund af mangel på det enzym, der har til opgave af nedbryde laktose. Hvis man lider af laktoseintolerance har man mangel på det enzym, der hedder laktase, og kroppen vil derfor ikke være i stand til at nedbryde det mælkesukker, man indtager. På den måde når mælkesukkeret igennem kroppen og ud af tyndtarmen ufordøjet. Det mælkesukker der ender i tyktarmen, vil give luft i maven og eventuelt diaré.