allergi

Derfor skal du vælge parfumefri hudpleje

Der findes mange typer af allergi, og en af dem er parfumeallergi. Det viser sig, at 5 % af Danmarks befolkning lider af parfumeallergi, og det er overvejende kvinder som rammes. Der er dog sket en stigning blandt mænd, børn og unge de seneste år. Parfume findes i mange produkter såsom hudpleje, rengøringsmidler, kosmetik, sæber, skyllemiddel, håndsprit og sågar legetøj. Når først du har fået parfumeallergi, har du det resten af livet. Du kan dog gøre meget for at minimere risikoen for parfumeallergi. Læs med her og bliv klog på, hvorfor du skal vælge parfumefri hudpleje.

Hvordan opstår parfumeallergi?

Parfumeallergi klassificeres som en allergisk sen-reaktion og diagnosen stilles hos hudlægen, som udfører en allergitest. Når parfumen trænger ind i huden, registreres det af immunforsvaret og udløser hos nogle en allergisk reaktion. Det vides endnu ikke, hvorfor nogle mennesker rammes af parfumeallergi, men risikoen øges jo oftere huden udsættes for parfume, og hvis du i forvejen har en sart hud. De største syndere, som kan give parfumeallergi, er produkter, der forbliver på huden i længere tid såsom cremer, makeup, deodorant og parfume. Dette er ikke ensbetydende med, at shampoo og håndsæbe ikke kan give allergi, men risikoen minimeres idet de skylles hurtigt af.
Nogle producenter markedsfører sig med naturlige ingredienser og duftestoffer. Men disse er mindst lige så skadelige som de syntetiske og kan sagtens forårsage parfumeallergi.

Symptomer på parfumeallergi

Symptomerne kan give ubehag og viser sig som oftest ved rødt og kløende udslæt sammen med knopper, blærer eller skællende hud. Symptomerne opstår de steder, hvor huden har været udsat for parfume.

Fordelene ved parfumefri hudpleje

For at forebygge parfumeallergi er det vigtigt at tænke over, hvilke produkter huden udsættes for på daglig basis. Heldigvis er markedet for parfumefri produkter voksende og uanset, hvilket supermarked eller hudplejebutik du besøger, kan du finde et parfumefrit alternativ.

Når du vælger parfumefri hudpleje, mindsker du risikoen for at udvikle parfumeallergi. Udskift så mange af dine produkter som muligt med parfumefrie alternativer og dobbelttjek ingredienslisten. Hvis du vil være sikker på at undgå parfume, skal du gå efter produkter, som er deklareret med certificeringer såsom Den Blå Krans/Asthma Allergy Nordic, AllergyCertified eller Svanemærket. Hvis ikke kan undvære din parfume, kan du i stedet sprøjte den på dit tøj frem for din hals eller håndled.

allergi

Liste over allergifremkaldende stoffer

EU har defineret 26 særligt allergifremkaldende duftstoffer, som lovgivningsmæssigt altid skal oplyses i varedeklarationen.

De 26 duftstoffer er:

Anisyl alkohol
Amyl cinnamal
Amylcinnamyl alkohol
Benzyl alkohol
Benzyl benzoat
Benzylcinnamat
Benzyl salicylat
Cinnamyl alkohol
Cinnamal
Citral
Citronellol
Coumarin
Eugenol
Farnesol
Geraniol
Hexylcinnamaldehyd
Hydroxycitronellal
A-Isomethylionon
Lillial
D-limonen
Linalool
Lyral
Isoeugenol
Methyl heptin carbonat
Oakmoss
Treemoss

Tjek din hudpleje for uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk har udviklet en app, hvor du har mulighed for at scanne din kosmetik og hudplejeprodukter og tjekke hvorvidt ingredienserne indeholder uønsket kemi, der enten er allergifremkaldende, miljøbelastende, hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller skadelige for forplantningsevnen. Produkterne vurderes inden for tre kategorier (A,B,C) alt efter, hvilke problematiske stoffer de indeholder. Du har også mulighed for at sende dit eget bidrag ind, hvis du ikke kan finde en vurdering af netop din natcreme. Tag et billede af cremen og ingredienslisten og send det ind via appen. Appen er gratis at downloade og bruge.