Guide til kollagen: Hold huden flot og fyldig med kollagen

Kvinde-med-elastisk-hud

Vil du gerne have en flot og fyldig hud, skal du gå efter produkter med kollagen. Kollagen er blevet brugt som ingrediens i mange skønhedsprodukter i flere år, men særligt her de senere år, er kollagen blevet et stort hit hos især den kvindelige befolkning.

Kollagens stigende popularitet kan måske særligt skyldes, at der de senere år er kommet flere kosttilskud på markedet med kollagen, samt at der er flere producenter, som laver kollagenpulver. En af dem er Vild Nord, som laver danskproduceret marine kollagen.

Vild Nord udvinder kollagenet i deres produkter fra fritlevende fisk (marine), herunder torsk, men mange producenter vælger også at udvinde kollagenet fra kvæg (bovine). Der findes således også flere forskellige typer af kollagen, men også flere forskellige måder at få kollagen på. Bliv klogere på, hvad kollagen er, og hvordan du kan holde din hud ungdommelig, flot og fyldig i vores guide til kollagen herunder.

Hvad er kollagen?

Kollagen er et protein, som forekommer naturligt i kroppen. Det fungerer som byggesten til dannelsen af brusk og knogler, men dannes også i hudcellerne, hvor det er med til at gøre huden fast, fyldig og spændstig.

Fra omkring 30-års alderen falder produktionen af kollagen i kroppen dog, hvilket gør, at huden lige så stille mister sin elasticitet. Dette resulterer i, at huden bliver slappere, og du får flere linjer og rynker. Både solens UV-stråler og rygning kan desuden have en negativ virkning på kollagen i huden og få huden til at ældes hurtigere.

Kollagen i skønhedsprodukter stammer typisk fra bovine eller marine. Bovine kollagen er kollagen, som er udvundet fra hud og knogler fra kvæg, mens marine kollagen er kollagen, som er udvundet fra fiskeben eller fiskeskind.

Nogle mener, at marine kollagen er bedst, fordi kroppen bedre kan optage denne type kollagen og dermed kan optage mere. Fiskeproduktionen udleder desuden mindre CO2 end kødproduktionen, og er derfor også bedre for miljøet.

Kollagen i skønhedsprodukter

Kollagenpulver og kosttilskud med kollagen

Vil du gerne styrke kollagenet i huden og have en fyldigere og fastere hud, kan du tilføre kollagen til huden ved at bruge hudplejeprodukter. Kollagen findes typisk i anti-age hudplejeprodukter, hvilket skyldes, at kollagen er en effektiv ingrediens mod aldringstegn.

For at kollagen kan bryde igennem hudens barriere, skal den dog nedbrydes. Mange hudplejeprodukter med kollagen indeholder derfor også ingredienser, som er med til at booste kollagen produktionen, herunder Vitamin C, Vitamin A og AHA-syre.

Udover hudplejeprodukter findes kollagen som nævnt også som kosttilskud og som kollagenpulver. Særligt kollagenpulver har vundet stærk popularitet de senere år. Det skyldes sandsynligvis, at det er en simpel måde at tilføre mere kollagen til kroppen på, da du blot kan opløse det i vand eller drysse det udover din morgenmad. Mange oplever desuden god effekt af at tage kollagenpulver.

Vild Nord er et af de mærker, som laver kollagenpulver, men kollagenpulver findes også hos en lang række af andre forskellige mærker. Foretrækker du en tablet, kan du selvfølgelig også vælge at tage kollagen som kosttilskud i stedet.

Kollagen i fødevarer

Har du ikke lyst til at bruge skønhedsprodukter med kollagen, er der dog også nogle udvalgte fødevarer, som du kan gå efter, hvis du gerne vil tilføre mere kollagen til kroppen, og som kan hjælpe dig med at styrke kollagen produktionen.

De fødevarer, som indeholder en stor mængde kollagen er blandt andet kød, herunder kylling, okse, svin eller hjortekød. Foruden kød kan fiskesuppe også tilføre mere kollagen til kroppen.

Af grøntsager og frugt, som har et højt indhold af kollagen, kan blandt andet nævnes jordbær, kirsebær, røde æbler og rød peberfrugt. Det vil sige generelt røde frugter og grøntsager. Derudover kan frugter som appelsiner, citroner og ananas være med til at styrke kollagen produktionen, da de har et højt indhold af C-vitamin.