Sådan får du bugt med din allergi

Atjuu. Næsen løber konstant, og øjnene er irriterede. Du rækker ned i tasken efter din næsespray, som du er nødt til at have med dig overalt, når pollensæsonen starter.

Hvis du kender dette scenarie, så lider du formentlig af allergi. At have allergi er aldrig rart, og det kan være hårdt for kroppen at være medtaget så stor en del af tiden.

Men med den rette behandling kan du lindre dine symptomer eller helt fjerne dem, så du ikke mærker noget til dem. Men hvilke typer af behandlinger findes der? Og hvad fungerer bedst? Her får du en liste over de forskellige typer af behandlinger, du kan bruge, hvis du er ramt af allergi. Hvad der virker bedst, afhænger af, hvor hårdt du er ramt, og hvad du har allergi overfor.

Næsesprays

Næsesprays er en af flere midler, du kan benytte mod din allergi, uanset om det er høfeber, dyre, eller støvallergi. Næsesprayen virker meget hurtigt, som regel inden for en halv time, og lindrer slimhinderne i næsen. De fleste næsesprays indeholder antihistaminer, men du kan også få enkelte som indeholder binyrebarkhormon eller en kombination af begge.

En næsespray med antihistaminer kan du finde på apoteket eller i supermarkedet i håndkøb og kræver derfor ikke nogen recept. Vil du gerne have en næsespray med binyrebarkhormon, kræver den en recept fra lægen. Denne type næsespray er desuden forbyggende.

Det er vigtigt, at du ikke bruger din næsespray over længere tid, det dette rent faktisk kan gøre dine symptomer værre. Brug derfor kun sprayen over den anbefalede periode.

Piller

Er du ikke til næsesprays, findes der heldigvis andre typer af medicin mod din allergi, som eks. allergi piller. Denne er den mest benyttede medicin/behandlingsform mod allergisymptomer.
På apoteket finder du en masse forskellige former for allergi piller, der kan mindske symptomerne på din allergi eller helårssnue. De fleste piller/tabletter indeholder antihistaminer. Det gør, at de hjælper med at lindre og forbedre dine allergisymptomer, som forårsages af stoffet histamin.

De fleste piller virker inden for 1 times tid, hvor effekten af dem vil vare ca. 1 døgn. Pillerne kan fås i håndkøb og kræver således ikke recept. Dog kan det være en god idé at tal med din læge om, hvad der er den rette behandling for dig.

Øjendråber

Døjer du også med røde og irriterede øjne som følge af allergi, an du heldigvis også gøre noget ved det. Der findes forskellige typer af øjendråber, du kan benytte, som kan være med til at lindre symptomer fra allergi. De virker for det meste med det samme og indeholder også det aktive stof antihistamin.

Vaccination

Hvis du ikke oplever at have succes med diverse lægemidler, kan en sidste løsning være en vaccination mod din allergi. En sådan vaccination kan i mange tilfælde hjælpe dig af med din allergi, så du slipper for at symptombehandle. Med vaccination får du reduceret dine symptomer, og det vil måske slet ikke være nødvendigt for dig at bruge andet medicin.

Vaccinationen kan du enten få som injektion eller i pille form. De to typer vaccination afhænger af, hvad du er allergisk overfor, og der er således også forskellige bivirkninger ved dem begge. Tal med din læge om, hvad der kan være relevant for dig og din allergi.