4 myter om hår
Der florerer myter om hår rundt blandt kvinder. Nogle er sande, og nogle er ikke. Det kan være en smule besværligt at finde hoved og hale i alle de forskellige udsagn og metoder. Mange kvinder ønsker at gøre det bedste for deres hår, så det holdes sundt, kraftigt og ikke spalter så let. Vi udsætter vores hår for både varme, hårfarvning og tonsvis af produkter. Det er ikke alt, der er lidt sundt for hårets vækst. Bliv klogere på dit hår og myterne om det i denne artikel.
1. Skæl skyldes dårlig hårhygiejne, shampoorester og tør hovedbund
Skæl er ikke så flatterende, og vi hader at finde det i vores hår. Der findes mange myter om hvorfor man får skæl. Nogle af dem er dårlig hygiejne, tør hud i hovedbunden eller endda, at skæl er rester fra shampoo og balsam. Der er dog ingen af dem, der er sande.
Skæl er afskalning af døde hudceller, der kommer fra hovedbunden. Generne ved skæl varierer meget, og kan give kløe. Skæl opstår når der er overvækst af svamp i hovedbunden, da hovedbundens hudceller skal omsætte sig hurtigere.
Milde eksempler på skæl kan behandles enkelt og effektivt med skælshampoo eller shampoo, der indeholder tjære. I de mere alvorlige tilfælde bør man søge læge, da skællet så kan skyldes andre ting. På den måde kan man modtage en anden behandling for eksempel en receptpligtig shampoo med svampedræbende midler, da den er mere effektiv.
2. Økologisk hårfarve har ingen risici
Mange kvinder vælger økologiske produkter, når de skal farve hår, fordi de er af den overbevisning, at der så ikke er nogle risici forbundet med hårfarvningen. Ganske vist er de økologiske hårfarveprodukter fri for den farlige ammoniak, men den indeholder altså stadig ingredienser, er er skadelige for vores hovedbund.
Selvom der også er en risiko ved at benytte økologiske hårfarvningsprodukter, kan det være en god løsning, hvis man eksempelvis er overfølsom over for ammoniak.
Mange økologiske styling produkter indeholder ikke tilsætningsstoffer og parfume, så hvis man gerne vil undgå det, er de økologiske produkter et rigtig godt alternativ.
3. Hvis man ønsker langt hår, skal det klippes oftere
De kvinder der gerne vil have langt hår, er oftest overbevist om, at de skal klippes ofte, så håret bliver ved med at vokse. Det er dog ikke helt tilfældet. Uanset hvor ofte og hvor meget du klipper af håret, vokser de altid stort set lige hurtigt nemlig omkring en centimeter om måneden.
Man har de hårstrå man nu en gang har, og man kan ikke skabe flere ved at blive klippet oftere. Man kan miste nogle hårstrå, hvis man udsætter sig hår for meget farvning og varme i form af glattejern og føntørrer. Hvis man gerne vil have langt hår, kan man med fordel holde lidt igen med hårfarvningen og varmen.
4. Man bliver gråhåret ’over-night’
Man bliver ikke gråhåret som en pludselig ting når man når de 50. De fleste danske kvinder får deres første grå hår, når de er i slutningen af 20’erne, så det grå hår er altså en lang proces.
Gråt hår kommer med alderen, fordi kroppen producerer mindre pigment. De grå hår er altså ikke som sådan grå men farveløse fordi de netop er helt fri for pigmenter.