Lus

Lus rammer ikke kun børn – sådan bekæmper du dem

Klør dit hår uden grund, og kan du ikke forstå hvorfor? Så skulle du måske tage at få tjekket, om du har været uheldig at blive ramt af lus. Lus kan nemlig ramme os alle, – og det har ingen betydning, om dit hår er rent eller ej. Læs mere her om hvordan du bekæmper de små dyr i hovedbunden.

Små dyr i hovedbunden

Lup med lus

Alle kan i dag blive ramt af lus, men dog er det særligt små børn i alderen 3-10 år der rammes, hvilket skyldes, at de oftere har tæt kontakt med andre i forbindelse med leg. Og netop sådan smitter lus – ved direkte hovedkontakt.
Undersøgelser har vist at mennesker med langt hår, har større tendens til at få lus end korthårede, men dog skal korthårede på ingen måde føle sig sikre.
Det er ikke farligt at være ramt af lus, men dog er det både besværligt og generende. Luseangreb ledsages nemlig oftest af en ubehagelig kløe, som opstår når lusene suger blod fra hovedbunden.
Lus er vigtige at få bekæmpet hurtigt, da de ikke forsvinder sig selv, og hurtigt spredes til andre.

Vær ikke flov over lus

Oftest vil du opdage lusene, fordi at det klør i hovedbunden. Dog er de små, men de kan sagtens ses med det blotte øje. Dette gør du ved at dele håret og kigge godt efter i hovedbunden.
Det er irriterende at være ramt af lus, men der er dog ingen grund til at være flov over det, da de kan ramme alle, og ikke har noget at gøre med hverken hygiejne eller renlighed.
Hvis lus ikke var et tabu som i dag, hvor ingen snakker om det, og alle huskede at kæmme regelmæssigt, ville antallet af lus hurtigt falde drastisk. Dog sker dette desværre ikke, og netop derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på den store smitterisiko, og husker at få behandlet og kæmmet regelmæssigt.

Den bedste kur mod lus

Lusekam

Fordi at lus netop ikke forsvinder af sig selv, er det vigtigt, at du selv bekæmper dem, da du ellers blot vil få flere og flere. Og dette går hurtigt!
Derfor er der altså ikke andet for end at gå i gang med behandlingen, så snart du har opdaget dem.
Den allervigtigste og på samme tid også mest effektive kur mod lus er kæmning med en speciel kam med helt tætte tænder.
Kæmning er helt uskadelig, modsat diverse midler mod lus, og er på samme tid også billig.
Når du skal kæmme dit hår, er det dog vigtigt, at du væbner dig med både tålmodighed og med tid, da det tager lang tid at kæmme hele håret, fordi at det skal ses grundigt efter.
Kæmningen virker altså kun, hvis du er omhyggelig, vedholdende og systematisk.

Sådan gør du:

1. Start med at vaske håret, gerne med balsam for at gøre det lettere at rede igennem.
2. Hold styr på håret ved at dele håret og holde det med hårklemmer.
3. Tag én tot af gangen og red den igennem fra bund til spids.
4. Bank kammen af på et hvidt stykke papir så du lettere kan se eventuelle lus.
5. Dette fortsættes til hele håret er kæmmet.
Kæm hver anden dag i to uger for at fjerne alle lusene der måtte være i håret.