Gode råd om solcreme: Alt du skal vide om solcreme
Sommeren står for døren, og har du endnu ikke fundet sidste års solcreme frem eller investeret i nye solcremer til denne sommer, bør du i hvert fald gøre det nu. Udover skygge er solcreme nemlig det bedste værn mod solen, og beskytter os mod solens skadelige UV-stråler, når vi gerne vil ud og nyde det dejlige vejr.
Men hvordan virker solcreme egentlig, og hvorfor er det så vigtigt at beskytte huden med solcreme? Få svar på alle dine spørgsmål om solcremer herunder.
Sådan beskytter solcreme mod solens stråler
Solcremer kan have enten fysisk solfilter eller kemisk solfilter eller begge typer. Fysiske og kemiske solfiltre virker på forskellige måder. Solcremer med fysiske solfiltre virker ved, at de reflekterer solens UV-stråler tilbage igen, og på den måde kaster de skadelige UV-stråler væk, så de ikke optages i huden.
Solcremer med fysiske solfiltre har det dog med at gøre huden hvid efter man har smurt dem på huden – også efter et stykke tid. Kemiske solfiltre virker på en anden måde end fysiske solfiltre. Solcreme med et kemisk solfilter absorberer solens UV-stråler, hvorefter solfilteret omdanner UV-strålerne til varme.
Solens stråler består af både UVA-stråler, UVB-stråler og UVC-stråler. Mens UVC-strålerne stoppes af ozonlaget, når både UVA- og UVB-strålerne ned til jorden, hvor de kan gøre store skader på vores hud.
UVB-strålerne er de stråler, der gør huden rød og solskoldet, og er desuden de stråler der giver soleksem. UVA-strålerne derimod har en skadelig effekt på de dybere lag i huden. Det er UVA-strålerne, der er medvirkende til at huden ældes og mister sin elasticitet, og at vi får rynker.
Begge typer UV-stråler er med til at øge risikoen for at få hudkræft. Heldigvis beskytter de fleste solcremer mod både UVA- og UVB-stråler, og bruger du din solcreme korrekt, er du tilstrækkeligt beskyttet mod de skadelige stråler.
Brug solcremen korrekt
Når det kommer til, hvordan du skal bruge solcreme for at den beskytter din hud tilstrækkeligt mod solens stråler, er der flere ting der spiller ind. For at være beskyttet mod solens stråler, skal du vælge den solfaktor (SPF), som passer til din hudtype og din huds egen evne til at beskytte sig selv mod solens stråler. En lys hud har typisk brug for højere beskyttelse end en mørk hud.
Vigtigst er det dog, at du bruger nok solcreme. Du kan påføre dig en solcreme med faktor 50+ over hele kroppen, men hvis ikke du har brugt nok solcreme, vil du stadig blive rød og forbrændt. Sørg derfor for at bruge tilstrækkeligt med solcreme.
Som hovedregel skal du bruge 40 ml solcreme til en voksen krop. Det svarer ca. til en stor håndfuld solcreme, som du skal bruge til hele kroppen. Til ansigtet bør du bruge det der svarer til en fingerlængde solcreme.
Du bør desuden påføre solcremen 20 minutter før du går ud i solen, da solcremen dermed kan nå at trænge ind i huden og give dig optimal beskyttelse. Derudover bør du gentage påsmøring hver anden time og altid smøre dig ind i solcreme efter du har være ude at bade, svedt eller tørret dig med et håndklæde.
Hvilken solcreme skal du vælge
Da det er afgørende, hvor meget solcreme du bruger for at sikre, at du er tilstrækkeligt beskyttet mod solens stråler, er det vigtigt, at du bruger en solcreme, som du godt kan lide at bruge. Husk på, at du aldrig får taget dig sammen til at smøre hele kroppen ind i solcreme, hvis du synes at det er træls, fordi solcremen lugter eller fedter på huden.
Det bedste valg af solcreme er derfor at vælge en solcreme, som du synes er god, og som føles lækker på din hud. På den måde vil du heller ikke føle det som en sur pligt hver gang du skal smøre ansigtet og kroppen ind i solcreme.
Vil du gerne have en solcreme, som både er svanemærket, og som føles behagelig på huden, skal du gå efter solcremer fra Rudolph Care. Disse solcremer beskytter mod både UVA- og UVB-stråler og absorberes hurtigt på huden uden at fedte eller gøre huden hvid. Solcremerne fra Rudolph Care findes med forskellige solfaktor til både ansigtet og kroppen.
Holdbarhed på solcreme
En solcreme, som endnu ikke er blevet åbnet, kan som regel holde sig i ca. 2-3 år. En solcreme, som er åbnet, kan normalvis holde sig i 12 måneder. Det vil sige, at du sagtens kan bruge solcremen fra sidste år, hvis du stadig har nogle rester tilbage.
En god fingerregel er dog altid lige at lugte til solcremen. Hvis den lugter eller har en underlig konsistens, skal den smides ud. Hvis ikke, kan du sagtens bruge din solcreme fra sidste år denne sommer også. Solcremens beskyttelsesevne aftager nemlig ikke over tid, og du kan derfor sagtens opnå fuld solbeskyttelse, selvom du bruger din solcreme fra sidste sommer.