Hvad er forskellen på natcreme og dagcreme? Ikke stor – måske

Dagcreme og natcreme

Man kan let tænke over, om der egentlig er forskel på natcreme og dagcreme. Der må jo være en grund til, at der findes de to forskellige produkttyper, ellers ville producenterne vel bare lave en creme, der virkede til begge dele.

Det viser sig, at svaret måske ikke er helt så ligetil, når det kommer til stykket. Og det passer også fint med, at det jo i og for sig er den samme hud, der er tale om. Derfor kommer der lidt forklaringsarbejde, når vi skal snakke om forskellen på dagcreme og natcreme.

Spørgsmålet handler måske ikke så meget om huden i sig selv, men snarere om de omstændigheder, huden møder henholdsvis om natten og om dagen.

Så godt som alle de store mærker som Beauté Pacifique, Avène og Vichy har alle både dagcremer og natcremer, og så længe der er et marked for det, vil vi nok blive ved med at se det. Måske kunne producenterne sælge flere cremer, hvis det var en samlet creme, men det er nok en god indikator på, at der er salg i begge dele, at de bliver produceret.

Natcremen genopbygger

Når man kigger rundt på de forskellige producenters beskrivelser af natcremerne, kan man se mange steder, at huden bliver genopbygget om natten. Det ligger fint i tråd med, at det er om natten, vi sover og lader vores kroppe op på flere måder.

Blandt andet er der snak om mængden af stoffet cortisol, som er et stresshormon, der falder, når vi sover. Cortisol er med til at nedbryde hudens barriere, så det er en god ting at få sin søvn, men det viser også, at vores krops funktion ændrer sig en smule, når vi går fra dag til nat – i hvert fald hvis man sover om natten.

Natcremer har derfor for det meste fokus på opbygning af hudens forsvar, pleje af eventuelle skader og lignende, som huden kan få ’ro’ til om natten.

Dagcremen beskytter

Creme beskytter huden

Hvor en natcreme virker, når der er ro på, skal dagcremen virke, når der er tryk på. Derfor er der ifølge mange producenter større fokus på at beskytte huden mod de ting, den bliver udsat for, når man er ude og aktiv om dagen.

Typisk vil det være sådan noget som solen, vinden og forurening i luften, som producenterne af produkterne fortæller, at de beskytter mod. Når man er oppe og ude, bliver kroppen udsat for noget, som man sjældent gør, når man ligger derhjemme i sin seng om natten og sover.

Stort overlap trods alt

Når der så alligevel måske ikke er så stor forskel på dagcremer og natcremer, er det fordi, der er et stort overlap i de ting, som huden har godt af – uanset om det er dag eller nat.

Fugt er med til at genopbygge hudens barriere, så den eksempelvis ikke sprækker og inviterer bakterier og virus ind, men det beskytter jo også huden. Derfor vil både dagcremer og natcremer ofte tilføre huden fugt, som den har godt af.

Det er blot et punkt, men der er en række forskellige områder, hvor dagcremer og natcremer i og for sig gør det samme, og det er ikke alle, der er enige om, om der behøver være en adskillelse mellem cremer til dag og nat.