Derfor skal du undgå parabener i dine plejeprodukter

Vælg skønhedsprodukter uden parabener

Parabener er stoffer, som egentlig bliver brugt som konserveringsmidler. Deres opgave er at sørge for, at der ikke kommer en masse bakterier og lignende i eksempelvis cremer, og den intention er jo ganske god, så man ikke får raget alt muligt til sig, fordi ens creme er fyldt med dårlige bakterier.

Problemet med parabener er, at der er nogle af dem, man ved kan være hormonforstyrrende, og der er andre, man stærkt mistænker kan være det. Nogle parabener er blevet forbudt fuldstændigt, mens andre kun er tilladt i kontrollerede mængder og bestemte produkter.

Miljøstyrelsen skriver, at det særligt er to parabener, der er problematiske, og som man i særlig grad fokuserer på, at befolkningen bør undgå. Det er de to parabener, der hedder propylparaben og butylparaben.

Generelt kan man forsøge at undgå de stoffer på indholdsfortegnelsen, der slutter på -paraben. Det er nemlig naturligt nok dem, der er parabener, og dem skal man altså være lidt påpasselig med.

Hvad betyder hormonforstyrrende?

I forbindelse med parabener kommer ordet ’hormonforstyrrende’ ofte frem i lyset, fordi parabener mistænkes for at være hormonforstyrrende. Men hvad er det egentlig, hormonforstyrrende dækker over? I og for sig ligger svaret i ordet selv – det forstyrrer hormonerne i kroppen.

Det svar kan man ikke bruge til så meget, så går man lidt dybere, kan man se undersøgelser, der peger på, at parabener kan efterligne østrogen, som Forbrugerrådet TÆNK skriver. Hvis kroppen tror, der er mere østrogen i kroppen, end der er, bliver effekten den samme, som hvis der rent faktisk var mere østrogen i kroppen.

Piger kan udvikle bryster og få menstruation tidligere, hvis de bliver udsat for mange parabener, som snyder kroppen til at tro, at der er mere østrogen, end der er.

Parabener kan også nedsætte effekten af det mandlige kønshormon, og det kan også forstyrre den naturlige udvikling hos børn. Derfor er det vigtigt at vide, hvad man putter på sin egen krop og på sine børns kroppe af eksempelvis solcreme og bodylotion.

Kig efter svanen

Vælg svanemærket plejeprodukter

En god måde at sikre sig, at man ikke får købt noget, som er fyldt med skadelige parabener, er ved at kigge efter Svanemærket. Svanemærket er den fælles nordiske mærkning af en række forskellige produkter, som lever op til en række miljømæssige og sundhedsmæssige krav.

Flere mærker er begyndt at brande sig med deres svanemærkning, som Rudolph Care, og sundhedsmæssigt giver det mening at gå efter disse produkter. Ligesom Rudolph Care indeholder svanemærkede produkter ikke blandt andet parabener, men Svanemærket fortæller også, at der er en række andre potentielt skadelige ingredienser i produkterne.

En god app at have ved hånden, når man skal forsøge at undgå skadelige stoffer, er Kemiluppen, som Forbrugerrådet TÆNK står bag. Med appen kan man scanne det produkt, man står med i hånden, og hvis produktet er med i appens database, får man en hurtig lille analyse af indholdet.

Her får man også at vide, om der er noget, man skal være opmærksom på, eksempelvis om der er brugt parfume i produktet. Det er ikke et problem for alle, men det er for nogle, så appen har en lille advarsel her.