Cocktaileffekten er ofte det, der gør forskellige produkter farlige

Farlige produkter

Når man snakker om hormonforstyrrende stoffer, kræftfremkaldende stoffer og den slags, er det ofte ikke mængden af disse stoffer i det enkelte produkt, som er det store problem. Eksempelvis er det ikke nødvendigvis mængden af parabener i din dagcreme, som isoleret set er farlig – derfor skal du dog være opmærksom alligevel.

Produkterne bliver nemlig testet for sig selv, og der bliver derfor ikke taget højde for alle de andre produkter, der også kan indeholde parabener. Det kunne være den make-up, men også har på sammen med dagcremen, eller det kunne være i forskellige andre produkter.

Det er netop her, faren for alvor dukker op, fordi man så samlet set bliver udsat for flere parabener, end eksempelvis dagcremen er testet for, og anbefalingerne eller godkendelsen er lavet ud fra. Derfor kan cocktaileffekten være problematisk, når man bliver udsat for stoffer fra forskellige produkter.

Så godt som umuligt at teste

Hvis man sidder tilbage med spørgsmålet om, hvorfor man så ikke bare tester produkterne i forhold til en sammenhæng med andre stoffer, er der et naturligt svar. Det er nemlig utrolig svært at tage højde for alle de kombinationer af produkter og stoffer, man kan udsætte sin krop for.

Prøv at tænke over, hvor mange forskellige cremer, der findes. Tænk så over, hvor mange forskellige lotions, concealers, mascaraer, puddere og alt muligt andet make-up og hudpleje. Og tænk så over, at der også kan være uønskede stoffer i tøj, elektronik, byggematerialer, fødevareemballager og mange andre ting.

Der er et overvældende udvalg af mulige kilder til at blive udsat for uønskede stoffer, som mistænkes eller er blevet bekræftet kan have skadelige virkninger. Det er så godt som umuligt at teste alle de mulige kombinationer, der er.

Og husk også på, at mange stoffer har lignende effekter, selvom det er forskellige stoffer. Det betyder, at man kan blive udsat for den potentielt negative effekt fra flere forskellige stoffer fra hver sin kilde, men myndighederne har kun testet hver enkelt isoleret set.

Kig dig for og spørg om hjælp

Spørg om hjælp på apoteket

På grund af cocktaileffekten, som også kaldes kombinationseffekten, er det altid en god idé at kigge sig for og se, om man kan undgå nogle af disse stoffer. Blandt andet er det en god idé at gå uden om parabener, selvom ikke alle parabener er skabt ens.

Hvis man ikke selv føler sig helt tryg ved at læse kosmetikkens, hudplejens, legetøjets, eller hvad man nu står i hånden meds indholdsfortegnelse, kan man med fordel spørge om hjælp. Hvis der er tale om hudpleje, kan man eksempelvis se, om man kan få det på apoteket. På apoteket kan man få råd og vejledning, og de kan hjælpe med at fortælle, hvad der er i produkterne på en måde, så man kan forstå det.

Alternativt kan man benytte sig af sin smartphone, hvis man har sådan en – og det har de fleste danskere efterhånden. En app som Kemiluppen fra Forbrugerrådet TÆNK er et godt værktøj at have ved hånden, hvis man er i tvivl, og findes produktet i appens database, får man en hurtig og overskuelig oversigt over potentielt farlige stoffer i produktet.