Håndpleje: Gode råd til at undgå tørre og sprukne hænder

haandpleje

Tørre og sprukne hænder kan føles rigtig ubehageligt, men det ser heller ikke særligt kønt ud. Der kan være mange årsager til, at man får tørre hænder. I vintermånederne er det typisk den tørre luft og de store temperaturforskelle mellem udenfor og indenfor, som gør, at hænderne bliver tørre og sprækker. Tørre hænder kan dog også skyldes for meget håndvask, som udtørrer huden.

Ligesom ansigtet er hænderne særligt udsatte i forhold til vind og vejr, fordi de ikke altid bliver pakket ind i tøj ligesom resten af kroppen. Samtidig bruger vi også hænderne til rigtig mange ting i hverdagen, blandt andet når vi vasker op, gør rent og laver mad. Dermed bliver hænderne udsat for sæbe og vand rigtig mange gange dagligt, og det er især noget, der kan give røde, tørre, ru og sprækkede hænder.

Hænderne er typisk dér, hvor de første alderstegn viser sig, fordi de netop bliver udsat for lidt af hvert. Derfor er det også vigtigt at huske en god håndpleje.

5 tips til en god håndpleje

Har du problemer med ru og tørre hænder, kan du herunder få gode tips til, hvordan du kan pleje dine hænder, så du igen får dejligt bløde og fine hænder.

Brug en mild sæbe, når du vasker hænder

Varmt vand og sæbe er noget af det værste for hænderne og udtørrer huden rigtig meget. Derfor er det en god idé i stedet at vaske hænderne i lunkent vand og bruge en mild sæbe uden laureth sulfat (SLS), hvis du gerne vil undgå tørre hænder.

Laureth sulfat findes i de fleste håndsæber. men Apotekets flydende håndsæbe og Rudolph Care Silky Soap er nogle gode bud på milde håndsæber, som i stedet indeholder milde vaskeaktive stoffer.

Brug håndcreme ofte

Hvis du gerne vil undgå tørre hænder, er det desuden en god idé at smøre hænderne ind i creme ofte. Brug derfor en god håndcreme hver gang du har vasket og tørret hænder, så håndcremen bedre kan trænge ind i huden og give fugt og pleje.

Hos Tromborg kan du finde en lækker håndcreme med dispenser, som du kan have stående lige ved siden af vasken, så du altid husker at smøre hænderne ind i creme, efter du har vasket hænder. Sørg desuden for at smøre cremen på håndryggen først og derefter håndfladerne, da det typisk er håndryggen, som har brug for mest pleje.

Kvinde-smoerer-haandcreme-paa-haenderne

Beskyt hænderne med handsker

Om vinteren er det naturligvis vigtigt at huske at tage varme handsker på, når du er udenfor, så du beskytter hænderne mod den kolde, tørre luft.

Men også når du skal vaske op eller gøre rent, kan det være en god idé at tage nogle gummihandsker på. På den måde beskytter du dine hænder mod det varme sæbevand og rengøringsmidler, som kan tage hårdt på hænderne.

Giv hænderne en fugtgivende kur

Har du meget tørre hænder, kan det være en idé at give hænderne en god fugtgivende håndkur. Her kan du vælge at købe en fugtgivende kur eller maske specielt til hænderne, som virker plejende og helende, og som du bruger om aftenen, inden du går i seng.

Du kan også vælge at smøre hænderne med en fed håndcreme og putte et par bomuldshandsker på inden du går i seng, og sove med det. På den måde får du en masse fugt og næring til hænderne i nattens løb og vågner op med skønne, bløde hænder.

Glem ikke at give hænderne solbeskyttelse

Ligesom du putter solcreme i ansigtet, inden du bevæger dig udenfor, skal du også huske at putte solcreme på hænderne. Særligt i sommerhalvåret er det vigtigt, at du bruger solbeskyttelse til hænderne, da solens stråler også medvirker til tidlig ældning af huden på hænderne og kan give rynker og solskader i form af pigmentpletter. Nogle håndcremer indeholder solfaktor, hvilket kan være et rigtig fint alternativ til solcremen.