Årsager til hårtab og gode råd – Sådan får du dit hår tilbage

Kvinde taber haar paa boersten

Det er ikke kun hos mænd, at hårtab er et generende problem. Nogle kvinder oplever også, at de taber håret af den ene eller anden årsag. I mange tilfælde er det periodisk, men dette gør det ikke nemmere, hvis man er vant til en stor og fyldig manke og pludselig står med et tyndt og slasket hår.

At tabe hår er helt normalt, og noget vi alle gør. Vi taber dagligt mellem 50 og 100 hår som en del af hårets naturlige cyklus. Taber man mere hår end normalt, kan der dog decideret være tale om hårtab. Hårtab kan i høj grad påvirke selvtilliden – både hos mænd og kvinder. Heldigvis er der flere ting du kan gøre, hvis du oplever, at du begynder at tabe håret.

I denne artikel vil vi komme nærmere ind på, hvilke årsager der kan være til hårtab, og hvad du kan gøre for at forebygge og behandle hårtab.

Årsager til hårtab

Der findes mange forskellige årsager til, at man som kvinde taber håret. Er der tale om et kronisk hårtab, kan det skyldes Alopecia Androgenetica. Det er en genetisk betinget tilstand, som både kan ramme mænd og kvinder. Hårtabet sker som følge af, at hårsækkene bliver mindre, hvilket gør, at håret bliver tyndere. Det er noget der sker, i takt med at man bliver ældre, men for langt de fleste kvinder, når det aldrig til, at man bliver skaldet.

Hårtab kan dog også skyldes mange andre ting. Særligt hvis der er tale om periodisk hårtab, vil årsagerne kunne være mange. Herunder har vi nævnt nogle af de meget almindelige årsager til periodisk hårtab:

  • Stress
  • Graviditet og fødsel
  • Overgangsalder
  • Manglende vitaminer og mineraler
  • Styling af håret

haartab

Gode råd til at forebygge og behandle hårtab

Der findes flere metoder til at mindske og behandle hårtabet. Dog er det en god idé at kigge på, hvad det er, der har forårsaget, at du taber mere hår end normalt. Er du for eksempel inde i en stresset periode, eller har du lige født, kan dette meget vel være årsagen til dit hårtab. I det tilfælde kan det også være en god idé at se tiden an, da håret i de fleste tilfælde vil vokse ud igen.

Skyldes dit hårtab andre ting, eller vil du bare gerne gøre noget ved problemet nu og her, kan du finde hjælp i vores gode råd herunder.

Sørg for en sund og varieret kost

Hårtab kan skyldes, at du ikke får tilstrækkeligt med næringsstoffer gennem kosten. Vil du gerne skabe de bedste betingelser for dit hår, er det derfor en god idé at sørge for at spise en sund og varieret kost med masser af grøntsager. Dette kan være med til at sikre, at du får de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for.

Tag kosttilskud til håret

Vil du gerne hjælpe håret lidt på vej, kan du vælge at supplere din kost med kosttilskud. Vælg gerne kosttilskud, som er udviklet specielt til håret. Disse indeholder nemlig ofte zink og biotin, der hjælper til at opretholde et sundt og normalt hår.

Brug lægemidler

Vil du gerne stoppe hårtabet og have et stærkere og fyldigere hår, kan det også være en hjælp at bruge lægemidler. På et apotek online kan du blandt andet finde produkter fra Regaine, som indeholder stoffet Minoxidil, der hjælper til at bekæmpe hårtab.

Vær opmærksom på din hårstyling

Brug af glattejern og hårtørrer kan skade håret. Det er derfor en god idé at undgå at bruge for mange varmeapparater på håret. Hvis du ofte sætter håret op i hestehale, knold eller fletning kan dette også være medvirkende til hårtab, fordi du trækker i håret. Det er derfor en god idé ikke at sætte håret for stramt op, hvis du har problemer med hårtab.

Derudover kan for meget børstning af håret også være med til at svække hårsækkene, og det er derfor en god idé at undgå at frisere håret for ofte. Dog kan det være en god idé at gøre, når det er nødvendigt, da børsten kan massere og stimulere hovedbunden, hvilket er godt for hårcellerne.