Træt af dine ar? Sådan behandler du dem

Behandling af ar

De fleste af os har ar. For nogle kan det skyldes teenageårenes acne, mens det for andre kan skyldes operationer, fald eller noget helt tredje. Nogle er ugeneret af deres ar. Måske fordi de er placeret på et mindre synligt sted eller er meget små, mens ar hos andre kan opfattes som et personligt problem og smitte af på livskvaliteten.

For dem der er lidt for bevidste om deres ar hele tiden, og ser det som en gene, findes der heldigvis noget, man kan gøre ved det. Behandlingsmulighederne er mange, og selvom det er relativt dyrt, er det faktisk ret effektivt.

Førhen var behandlingsmulighederne færre, og de var tilmed smertefulde, svære at bruge og mange oplevede desuden ikke den store effekt. En af de nyere behandlingsmetoder foregår med silikonegel. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Derfor får du ar

Når huden reparerer skader, vil den ofte danne ar. Ar er en helt naturlig del af helingsprocessen i huden. I starten af helingsprocessen vil arret ofte være rødt og tykt. Over tid bliver arret mere hudfarvet, men det kommer altså aldrig til at falde helt naturligt ind i den resterende hud.

Mange oplever nemlig, at de nydannede kollagenfibre i huden, udover at ændre udseendet, også begrænser hårvæksten, svedkirtlerne eller bevægeligheden. Som udgangspunkt siger man, at et ar er udglattet efter omkring halvandet år. Hvis der er tale om en større skade – og dermed også et større ar – vil helingsprocessen være længere, og arret kan i nogle tilfælde vokse sig større, forblive rødt eller give ubehag og kløe. Der er også risiko for, at arret begrænser bevægeligheden i det led, det er lokaliseret omkring.

I forbindelse med helingsprocessen er der flere forskellige ting, der spiller ind. Den måde hvorpå arret ender med at danne sig, afhænger nemlig både af alder, placering og genetik.

Sådan kan ar behandles

Sådan behandles ar

Der findes, som nævnt, flere forskellige måder at behandle ar på. En af dem er kirurgi, som kan være meget smertefuldt. Normalvis vil man benytte enten strålebehandling eller laserbehandling. For netop at undgå den smertefulde behandling er flere og flere begyndt at benytte sig af arbehandling med silikonegeler.

Silikonegelerne danner nemlig en beskyttende og vandafvisende hinde sammen med det yderste hudlag. Formålet er at beskytte huden mod skader fra kemikalier og ydre belastninger, der måtte komme i kontakt med arret. Silikonelaget er, selvom det er vandtæt, halvgennemtrængeligt, og lader derfor luften passere, hvilket giver huden muligheden for at ånde og dermed også hele.

Med silikonegel får man altså et mere blødt, fladere og pænere ar, der er langt mindre tydeligt. Der findes mange forskellige fordele ved behandling med silikonegel. Udover den kosmetiske effekt kan silikonegelen nemlig også lindre kløe og ubehag på og omkring arret, og ligeledes reducere rødme og misfarvning.

Endeligt kan silikonegel anvendes på alle typer af hud, og det er desuden let at bruge, enkelt at påføre og smertefrit at anvende – en klar fordel i forhold til de kirurgiske behandlinger.