Tjek dine skønhedsprodukter for farlig kemi med smart app
Der er tusindvis af anbefalinger om, hvordan vi gør os selv smukkere. Det er alt fra vores kost til træning og motion til hvilke produkter, der er gode for os. Der findes produkter til alskens udfordringer med ens hud på så godt som alle steder på kroppen.
Netop fordi alle disse produkter skal smøres på kroppen og altså have tæt kontakt med vores hud, er det vigtigt, at det er i orden. Produkterne skal være fri for alle mulige ting, som potentielt kan skade vores kroppe.
Det kan være svært at vide, hvad alting på indholdsfortegnelsen betyder. Navnene på stoffer kan være svære at læse og udtale, og så er det svært at huske, hvad de dækker over.
Heldigvis findes der en app, der kan hjælpe med at tjekke for kemi i en masse produkter. Den hedder Kemiluppen og er udviklet af Forbrugerrådet TÆNK.
Hav en oversætter i lommen
Appen Kemiluppen kan fås til både Android og iOS, og den kan omsætte de svære ord til noget, man kan forstå og få et overblik over. Så er der ikke noget med at kigge på de lange komplicerede ord og gruble over, om det mon er okay.
Når du står med din creme fra Beauté Pacifique, Clinique, Avéne eller noget helt fjerde, tager du bare et billede af produktet. Så kigger appen i sin database over fx Beauté Pacifique og finder det rigtige produkt, som du står med i hånden, og giver dig et nemt resultat.
Man får nemlig en kolbe med enten et A, B eller C på, som er ’karakteren’ så at sige. De bogstaver dækker over en samlet vurdering af indholdet i forhold til blandt andet potentielt hormonforstyrrende stoffer, miljøbelastende stoffer og parfume.
Hvis man står med cremen fra Beauté Pacifique og undrer sig over indholdet, scanner man det med appen, og så får man det lette svar, der er til at forholde sig til. Så er man klar til at vælge et produkt til eller fra.
Du kan selv efterspørge produkter i databasen
Appen bliver hele tiden opdateret med nye produkter, men der bliver også hele tiden udviklet nye produkter fra producenterne. Det betyder, at man godt kan støde på produkter, som endnu ikke er at finde i appen.
Hvis man har sådan et produkt, kan man tage et billede af produktets forside og bagside og sende det ind til Forbrugerrådet gennem appen.
Der bliver vurderet nye produkter i forhold til, hvor mange forespørgsler der er på produkter. Det vil sige, at de produkter der er mest efterspurgte gennem appen, bliver hældt i databasen først. Det giver god nok mening at tage de produkter, der er mest efterspørgsel på, så man kan gøre flest mulige mennesker klogere på kemien i produkterne.
Det betyder så også, at hvis man har sendt et produkt ind, som man gerne ville have Forbrugerrådet til at kigge på, kan man godt skulle væbne sig med tålmodighed. Hvis man er den eneste, som har undret sig over indholdet i et bestemt produkt, kan det godt være, der er andre produkter, der kommer foran.