Sådan forebygger og nedtoner du din rosacea/rødme

bedring-af-rosacea

Personer med lys og sensitiv hud oplever ofte en tendens til et opblussende ansigt og rødme. Rødme kan opstå som en periodisk inflammation i ansigtet i særligt stressede eller pinlige situationer, men rødme kan også være et symptom på rosacea.

Rosacea er en kronisk hudlidelse, som ses på huden i form af ansigtsrødme, karsprængninger, inflammation og en betændelseslignende tilstand. Er årsagen til din rødme, at du lider af hudsygdommen rosacea, er det særlig vigtigt, at du plejer din hud korrekt og benytter de rette hudplejeprodukter til din hud. På den måde bliver det meget lettere at leve med rødme og rosacea.

Forebyggelse af rosacea

Med rosacea er det vigtigt at tage hånd om problemet og forebygge rødmen så tidligt som muligt. På den måde undgår du at forværre rødmen, og du vil samtidig mærke meget mindre til din rosacea. Der er flere måder, hvorpå du kan forebygge og mindske udbruddene af din rosacea:

  • Undgå varme bade og varmt vand, som kan udtørre huden
  • Undgå stærkt krydret mad
  • Undgå skrappe hudplejeprodukter
  • Begræns indtaget af alkohol
  • Benyt solbeskyttelse med en høj faktor, når du er udendørs
  • Benyt milde og skånsomme hudpleje- og makeupprodukter

For at bedre din rødme kan det være en god idé at følge disse råd, og ellers følge den behandling, som din læge eller hudlæge har anbefalet dig.

hudpleje-til-rosacea

Hudpleje til rødme/rosacea

Har du tendens til rødme, eller er du en af de 3-5 %, der lider af rosacea, er det vigtigt, at du benytter dig af en simpel hudplejerutine med de rigtige hudplejeprodukter, der passer til din hud. Morgen og aften renses huden med en mild sæbefri rens uden parfume, som du blidt vasker af med lunkent vand. Undgå at vaske huden med en vaskeklud og sørg for at duppe huden forsigtigt med et håndklæde efterfølgende, så huden ikke irriteres yderligere.

Har din læge ordineret en medicinsk lokalbehandlende creme til dig til behandling af din rosacea, kan du benytte denne efter din rens. Når den er tørret ind, kan du efterfølgende benytte dig af et serum, som kan mindske din rødme og lindre den følsomme og irriterede hud.

Ved rosacea har huden brug for en masse fugt, da den har tendens til at udtørre, hvilket kan give irritation i huden. Efter du har renset ansigtet og brugt din rosacea behandling og serum, bør du derfor benytte en ansigtscreme, der tilfører rigeligt med fugt til ansigtet. Da mange med rosacea har sensitiv hud, som nemt irriteres af eksterne faktorer, er det dog ikke ligegyldigt, hvilken fugtighedscreme du bruger. Brug en ansigtscreme uden parfume, der er særligt velegnet til hypersensitiv hud med tendens til rødme.

Hvis din ansigtscreme ikke i forvejen indeholder solbeskyttelse, bør du efterfølgende benytte en solcreme, der er velegnet til sensitiv hud, og som kan give din ansigtshud beskyttelse, når du er ude i dagtimerne.

Makeup til rosacea og rødme

Mange med rosacea vil gerne dække huden og skjule rødmen med makeup. Men når din hud er sart og rød, kan det være svært at finde den rette makeup, som ikke forværre hudproblemet. Har du rosacea eller tendens til rødme er det en god idé at bruge makeupprodukter, der hverken indeholder parfume, konserveringsmidler og olie, da disse kan irritere og tilstoppe huden.

Hvis du gerne vil skjule din rødme, skal du i stedet gå efter milde makeupprodukter, der tillader huden at ånde, men som samtidig giver tilstrækkelig dækkeevne. En mulighed er mineral foundation eller mineral pudder, der giver huden lov til at ånde, og som samtidig kan bygges op, så du får den dækkeevne du ønsker.